11 Οκτωβρίου 2011

Προϊόντα ολικής άλεσης και παχυσαρκία



Υπάρχουν στοιχεία από επιδημιολογικές μελέτες, που υποδεικνύουν αρνητική συσχέτιση μεταξύ πρόσληψης προϊόντων ολικής άλεσης και σωματικού βάρους. Σε πρόσφατη ανασκόπηση προοπτικών επιδημιολογικών μελετών με συνολικό αριθμό συμμετεχόντων 119.829 παρατηρήθηκε ότι, όσο περισσότερη είναι η πρόσληψη προϊόντων ολικής άλεσης (περίπου 3 μερίδες την ημέρα), τόσο χαμηλότερος ήταν ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) και η κεντρική παχυσαρκία.

Η σχέση ολικής άλεσης και σωματικού βάρους έχει παρατηρηθεί και σε παιδιά. Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα μελέτη στη Μινεσότα διερεύνησε τη σχέση μεταξύ της πρόσληψης προϊόντων ολικής άλεσης και του ΔΜΣ, σε 285 εφήβους. Αυτή η μελέτη υπέδειξε ότι οι έφηβοι που κατανάλωναν λιγότερη από ½ μερίδα δημητριακών ολικής άλεσης είχαν μέσο ΔΜΣ 23,6 kg/m2 , ενώ οι έφηβοι που κατανάλωναν 1 ½ μερίδα είχαν μέσο ΔΜΣ 21,9 kg/m2. Επομένως, η αύξηση στην πρόσληψη προϊόντων ολικής άλεσης είναι σημαντικό να αρχίσει από την παιδική ηλικία, ώστε να υπάρχουν ευεργετικά αποτελέσματα και στη ρύθμιση του σωματικού βάρους.

Το κύριο συστατικό των προϊόντων ολικής άλεσης, που επιδρά στη ρύθμιση του σωματικού βάρους είναι οι φυτικές ίνες. Τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες, αυξάνουν το αίσθημα του κορεσμού, λόγω του όγκου τους και της χαμηλής ενεργειακής τους πυκνότητας, που οδηγούν σε μείωση στην πρόσληψη ενέργειας.

Η θετική δράση των προϊόντων ολικής άλεσης στην μείωση του σωματικού βάρους οφείλεται και στις βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες ενισχύουν το μεταβολισμό των λιπών, των πρωτεϊνών και των υδατανθράκων.

Συνεπώς, ο εμπλουτισμός του καθημερινού μας διαιτολογίου με προϊόντα ολικής άλεσης μπορεί να συμβάλλει στη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους και στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Bloggerized by Fey Manari - Έλεγχος Βάρους | Θέσεις Εργασίας