6 Απριλίου 2011

Υπέρβαροι οι Έλληνες... "περίπατο" πάει η μεσογειακή διατροφή

Ένα στα τέσσερα παιδιά κι ένας στους τέσσερις ενήλικες είναι υπέρβαροι, ενώ τα ποσοστά του σακχαρώδη διαβήτη τύπου δύο, του μέχρι πρότινος χαρακτηριζόμενου ως διαβήτη των ενηλίκων, φτάνουν το 33% με 45% των νεοδιαγνωσθέντων περιστατικών στους εφήβους, γεγονός που αποδεικνύει ότι η μεσογειακή διατροφή στην Ελλάδα, απέχει κατά πολύ από τη θεωρία στην πράξη.


Η παχυσαρκία στην παιδική και εφηβική ηλικία συμβάλλει σ’ ένα εύρος άμεσων, αλλά και μακροχρόνιων προβλημάτων, όπως σακχαρώδης διαβήτης, υπερλιπιδαιμίες, υπέρταση, άπνοια ύπνου, μυοσκελετικά, γαστρεντερικά και ψυχολογικά προβλήματα.

Υπέρβαρα παιδιά, ειδικά άνω των 7 χρόνων, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για παχυσαρκία και καρδιαγγειακά νοσήματα κατά την ενήλικη ζωή. Η συχνότητα εμφάνισής τους στα παιδιά σ’ όλο τον κόσμο ενδέχεται να αυξηθεί έως και 50% στα επόμενα 15 χρόνια.

Από έρευνα που διεξήγαγε το Κέντρο Μεσογειακής Δίαιτας - Διατροφής, για τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών σχολικής ηλικίας (2.500 παιδιά) προέκυψε ότι:

Τρία στα δέκα παιδιά δεν τρώνε πρωινό, πέντε στα δέκα δεν παίρνουν σνακ από το σπίτι για το σχολείο, μόνο ένα στα δέκα παίρνει όλα τα γεύματα με την οικογένεια του και πέντε στα δέκα παιδιά τρώνε πάνω από δύο φορές την εβδομάδα κόκκινο κρέας.

Επιπλέον, προέκυψε ότι έξι στα δέκα παιδιά θεωρούν ότι τρέφονται σωστά, έξι στα δέκα γνωρίζουν τον όρο μεσογειακή διατροφή και τον συνδέουν με το ελαιόλαδο, επτά στα δέκα παιδιά διαβάζουν τη λήξη στις ετικέτες των τροφίμων και οκτώ στα δέκα παιδιά τρώνε τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα φαγητό απ’ έξω.ΜΑΘΕΤΕ ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΕΝΑ ΣΩΣΤΟ ΥΓΕΙΝΟ ΠΡΩΙΝΟ..ΝΑ ΕΛΕΓΞΕΤΕ ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΣΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΜΙΑ ΣΩΣΤΗ ΙΣΟΡΟΠΙΜΕΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΕΝΑ ΜΩΡΟ ΜΙΑ ΕΓΚΥΜΟΝΟΥΣΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΕΝΑ ΜΕΣΗΛΙΚΑ  www.doherbal.gr  ΚΑΙ http://doherbal.webnode.com/
New York Times: Κάτι κάνουν λάθος αυτοί οι Έλληνες...


Αναφορά στο πόσο ωφέλιμη είναι η μεσογειακή διατροφή, κάνει δημοσίευμα των New York Times, ο συντάκτης του οποίου διερωτάται ωστόσο, επικαλούμενος στατιστικά του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ, πώς είναι δυνατόν η διατροφή μεσογειακών λαών όπως η Ελλάδα, να είναι τόσο λανθασμένη, ώστε ο ελληνικός πληθυσμός να είναι 75% υπέρβαρος,

Αρχικά, η παρατήρηση ότι οι βορειοευρωπαίοι έπασχαν σε μικρότερο ποσοστό από τη στεφανιαία νόσο μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο σε σύγκριση με πριν, αποδόθηκε από το Σουηδό ερευνητή Haqvin Mamrol στην έλλειψη γαλακτομικών, κρέατος και βουτήρου στη διάρκεια του πολέμου, που αποτελούν βασικές πηγές όλων των “κακών” διατροφικών συστατικών.

Κατόπιν, γεννήθηκε η ιδέα της μεσογειακής δίαιτας από τις αντίστοιχες παρατηρήσεις του Ancel Keys στηMinnesota, ο οποίος αφού κατέγραψε τη συσχέτιση των καρδιαγγειακών νοσημάτων στους Αμερικανούς,που διατρέφονταν με κορεσμένα λιπαρά, πραγματοποίησε μαζί με τη σύζυγό του μια έρευνα σε 7 χώρες, μεταξύ αυτών στην Ελλάδα, μεταπολεμικά, για να συμπεράνει ότι οι Αμερικανοί έτρωγαν λάθος και να προτείνει το μεσογειακό διατροφικό τρόπο.

Ο Keys κατέδειξε ότι η δίαιτα των φτωχών, στην οποία λείπει το κρέας και πλεονάζει η φακή, είναι καλύτερη από τις ακριβοπληρωμένες τροφές. 

Η δίαιτα όμως έχει στην πραγματικότητα να κάνει με την επιθυμία, όπως σημειώνει το δημοσίευμα, τονίζοντας πως η διατροφή που πρότεινε ο Keys και οι συνεργάτες του, απέχουν κατά πολύ από αυτά που επιθυμούν να τρώνε οι μεσογειακοί λαοί.
Kατά συνέπεια, οι σύγχρονοι μεσογειακοί λαοί δεν επιλέγουν αυτόν τον τρόπο διατροφής, ως πολύ φτωχικό και εδώ και δεκαετίες, προτιμούν το δυτικό life style, στο οποίο κυριαρχούν οι τροφές υψηλού κόστους, αλλά φτωχής βιολογικής αξίας.

Μεταξύ αυτών και εμείς οι Έλληνες καταναλώνουμε πολύ κρέας με τηγανητές πατάτες, milkshake, παγωτά και γαλακτοκομικά όλων των ειδών. 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Bloggerized by Fey Manari - Έλεγχος Βάρους | Θέσεις Εργασίας