18 Αυγούστου 2011

Η Ψυχολογία Της Σωστής Διατροφής


Πως να νικήσετε την συναισθηματική πείνα



Τρέφεται το στομάχι σας, ή τρέφεται τα συναισθήματά σας; Συχνά η απάντηση αναφέρεται και στα δύο. Χρειάζεται να τρεφόμαστε για να γεμίζουμε καύσιμα το σώμα μας, αλλά μερικές φορές τρώμε για να ικανοποιήσουμε τα συναισθήματά μας. Θα μπορούσε να είναι συγκεκριμένες τροφές επειδή είμαστε ευτυχισμένοι, λυπημένοι ή ακόμη και όταν βαριόμαστε, αλλά όταν τρώμε για λόγους άλλους πέρα της φυσικής πείνας, είναι συναισθηματική πείνα.
Το να τρώμε όταν πραγματικά δεν πεινάμε είναι ένας βέβαιος τρόπος να προσθέσουμε μερικές ανεπιθύμητες θερμίδες (και κιλά!) που γρήγορα μπορούν να καταστρέψουν το πρόγραμμα διαχείρισης βάρους σας.
Οπότε πως νικάτε την συναισθηματική πείνα; Γνωρίστε την διαφορά και μετά καταπολεμήστε την.

Γνωρίζοντας την διαφορά:

  1. Η συναισθηματική πείνα εμφανίζεται ξαφνικά, η φυσική πείνα έρχεται σταδιακά.
  2. Ακόμη και όταν είστε χορτάτοι, είναι περισσότερο πιθανόν να συνεχίσετε να τρώτε αν είναι να ικανοποιήσετε ένα συναίσθημα.
  3. Εάν το στομάχι σας διαμαρτύρεται για φαγητό, θα καταναλώσετε σχεδόν οτιδήποτε προκειμένου να γεμίσετε το κενό. Εάν επιθυμείτε μια συγκεκριμένη τροφή, όπως το παγωτό, η σοκολάτα ή πατατάκια, πιθανότατα τρώτε για να ικανοποιήσετε ένα συναίσθημα.
  4. Η συναισθηματική πείνα είναι σαν να έχετε την ανάγκη να καταναλώσετε ότι τροφές επιθυμείτε εκείνη την στιγμή, ενώ όταν πρόκειται για φυσική πείνα, μπορεί να περιμένει.
  5. Μπορεί να αισθάνεστε τύψεις αφού υποκύψατε στην συναισθηματική πείνα, αλλά ένα πρόκειται για φυσική πείνα δεν νιώθετε τύψεις.

Διαχείριση συναισθηματικής πείνας:

  1. Δείτε αν μπορείτε να αναγνωρίσετε τι είδους συναισθήματα σας προκαλούν την συναισθηματική πείνα .
  2. Αποσπάστε το μυαλό σας από την πείνα κάνοντας κάτι άλλο – δοκιμάστε να κάνετε έναν περίπατο, κάντε δουλειές του σπιτιού ή μιλήστε με έναν φίλο.
  3.   Ανακαλύψτε βολικές τροφές που είναι υγιεινές εναλλακτικές, οπότε όταν το συναίσθημα έρθει έχετε μια επιλογή που δεν είναι κάποιο πρόχειρο φαγητό.
  4. Εάν κάνετε διατροφή, ο αποκλεισμός όλων των ανθυγιεινών τροφών μπορεί να αποβεί περισσότερο βλαβερή παρά ωφέλιμη. Για παράδειγμα, εάν δεν μπορείτε να ζήσετε χωρίς την σοκολάτα, μην την απαρνηθείτε τελείως. Καταναλώστε μια μικρή ποσότητα, και μετά βάλτε την στην άκρη. Πρόκειται για μετρίαση, κι όχι για αποκλεισμό.
  5.    Μερικές φορές το μόνο που χρειάζεστε είναι μια γεύση. Οπότε προσπαθήστε να τρώτε λίγες μπουκιές. Είναι περισσότερο πιθανό να θυμάστε την ικανοποίηση που νιώσατε, παρά το συναίσθημα ενοχής αφού καταναλώσατε όλο το πακέτο!
Εάν αναγνωρίσατε ότι τρώτε με βάση το συναίσθημα, να θυμάστε ότι όποια κι αν είναι η επιλογή σας, μάθετε πως να το ελέγχετε και να το μετριάζετε.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Bloggerized by Fey Manari - Έλεγχος Βάρους | Θέσεις Εργασίας